netti etusivuLapin Kilpirauhasyhdistys ry ja KERRO JA KUUNTELE -projekti keräävät kyselyn avulla tietoa siitä, miten
hyvin Lapissa tiedetään kilpirauhassairauksista. Testaa tietosi ja vastaa alla oleviin kysymyksiin!

https://link.webropolsurveys.com/S/68AC2FD183AB1567 (oikeat vastaukset löydät kotisivuiltamme)

 

Mikä on kilpirauhanen? 

netti Kilpirauhasen ja aivolisäkkeen kuva


Kilpirauhanen on noin 25 grammaa painava, perhosen muotoinen rauhanen, joka sijaitsee kaulalla kurkunpään alapuolella. Se valmistaa, varastoi ja vapauttaa verenkiertoon kilpirauhashormoneja, jotka säätelevät koko elimistön aineenvaihduntaa ja elintoimintoja. Kilpirauhanen vaikuttaa aivojen toimintaa, kasvuun, yleiseen vireystasoon, sydämen sykkeeseen, lämmön tuottoon, kolesterolipitoisuuksiin, painoon, lihasvoimaan, muistiin, suolen toimintaan, hiusten hyvinvointiin ja koko elimistön toimintaan.


Kilpirauhassairauksista

Yleisimmät kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat vajaatoiminta eli hypotyreoosi ja liikatoiminta eli hypertyreoosi. Kilpirauhasen syöpätaudit ovat melko harvinaisia, vuosittain löytyy noin 380 uutta tapausta. Kilpirauhasen kliinisesti havaituista kyhmyistä ainoastaan noin 5 % on syöpää. Myös lapsilla ja nuorilla voi esiintyä kilpirauhasen toimintahäiriöitä, vaikka ne ovatkin suhteellisen harvinaisia. Synnynnäistä vajaatoimintaa esiintyy yhdellä lapsella 3 500 syntyvää lasta kohden.

 

Lisätietoa kilpirauhassairauksista;

  • soittamalla neuvontanumeroon 044 7888 899. Puhelimesta kuulet tarkemmat päivystysajat. Voit lähettää kysymyksiä myös sähköpostilla neuvonta(at)kilpirauhasliitto.fi.
  • Tukipuhelin, arkitorstaisin (ei heinäkuussa) klo 18–21 numerossa 050 400 6800.